Tennessee Supreme Court

Renovation & Addition

Client: State of Tennessee
Location: Nashville, Tennessee (map / street view)
Size: 166,000 sq.ft.
Completion: Unbuilt
2007 – Programming and Schematic Design Completed

Work completed while at Everton Oglesby Architects.

The existing Tennessee Supreme Court Building, located on Capitol Hill in Nashville and built in, has been in need of more space for years. Interested in locating all court-related offices in a single facility, the state wanted to join two neighboring historic buildings (TN Supreme Court and TN Library & Archives) with a single main entrance to address modern security requirements. The primary challenge of this project was to respect the integrity of the existing buildings, and the hill itself, while adding much needed space, a secure entrance and parking.

The new connector, which serves as the main entrance, was conceived as a distinct and separate mass to preserve the front elevation of both existing buildings. With this new addition, the new courts complex will have a total of 166,000 s.f. including two courtrooms (one historic restoration and one converted from an old reading room), office space for the Administrative Office of the Courts, a judicial library and a vastly improved security configuration. The majority of parking (300 spaces total) is located underground with a green roof plaza above, providing an attractive outdoor public space on the Hill.